Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η βασίλισσα των αρωμάτων

Η κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου βιβλίου «Άρωμα» του Πάτρικ Ζίσκιντ βγαίνει αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες και μας εμπνέει για ένα ταξίδι στην Κυανή Ακτή και στην πρωτεύουσα των αρωμάτων Γκρας, όπου άλλωστε διαδραματίζεται μεγάλο μέρος της ιστορίας του σκοτεινού αρωματοποιού.
Λεβάντες, βιολέτες, γιασεμιά, γαρίφαλα, μιμόζες και τριαντάφυλλα... Τα απέραντα λιβάδια που αγκαλιάζουν την Γκρας της Νότιας Γαλλίας είναι μια εικόνα που δεν φεύγει εύκολα από το μυαλό. Το πολύχρωμο χαλί που αγκαλιάζει τη γαλλική ύπαιθρο μπορεί να αλλάζει χρώμα κάθε εποχή, αλλά παραμένει πάντα ευωδιαστό και τροφοδοτεί, μαζί με το Παρίσι και το Μονπελιέ, την παγκόσμια αρωματοβιομηχανία. Η πολυτέλεια, ο αισθησιασμός και η φινέτσα είναι στοιχεία άμεσα συνυφασμένα με το άρωμα και η Γκρας, 17 χιλιόμετρα βόρεια των Καννών, τα αντιπροσωπεύει και τα τρία. Η πόλη και τα προάστιά της σκαρφαλώνουν σε ένα λόφο, για να απλωθούν στη συνέχεια στην έκταση μιας κοιλάδας, ενώ το κέντρο της θυμίζει λαβύρινθο με τόσα στενά δρομάκια και καμάρες. Είναι απόλαυση να το περπατάς και να ανακαλύπτεις αναγεννησιακές καλλιτεχνικές λεπτομέρειες σε κτίρια που στέκουν εκεί για αιώνες. Από τα must see αξιοθέατα ο καθεδρικός ναός Notre Dame du Petit-Puy του 12ου αιώνα. Στο εσωτερικό του κρύβει ένα σπάνιο δείγμα εκκλησιαστικής τέχνης που φιλοτέχνησε ο χαράκτης Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ ( 1732-1806 ) καθώς και τρία έργα του Ρούμπενς. Επ' ευκαιρία κάντε μια στάση στη βίλα-μουσείο Φραγκονάρ για να θαυμάσετε το ελεγκάν περιβάλλον στο οποίο έζησε ο χαράκτης με την οικογένειά του. Στην υπαίθρια αγορά της πλατείας Οζ Ερ οι πωλητές στήνουν ξύλινους πάγκους και πάνω τους εναποθέτουν αγκαλιές από αποξηραμένα λουλούδια και βότανα - είναι μάλιστα πρόθυμοι να σας μιλήσουν γι' αυτά και να σας δώσουν συμβουλές για την ευεργετική δράση τους.
Στους ναούς της αρωματοποιίας. Αν το άρωμα είναι, όπως λένε, η πιο έντονη μορφή ανάμνησης, τότε η Γκρας θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας. Η οδός Jean Ossola είναι γεμάτη αρωματοπωλεία με χιλιάδες πολύχρωμα μπουκαλάκια που κρύβουν μέσα τους απίστευτες μυρωδιές. Η απόλυτη μύησή σας, ωστόσο, στην τέχνη των αρωμάτων θα γίνει στις διάσημες αρωματοποιίες Molinard και Fragorand, οι οποίες διατηρούν εδώ δικά τους μουσεία και οργανώνουν ξεναγήσεις, αλλά και στο Διεθνές Μουσείο Αρώματος, όπου θα δείτε μια εντυπωσιακή συλλογή μπουκαλιών απ' όλο τον κόσμο και έναν κήπο με αρωματικά φυτά στην ταράτσα του κτιρίου. Εντυπωσιακό είναι και το Μουσείο Κοσμήματος, το οποίο στεγάζεται στο «Hotel de Clapiers Cabris».
Μη χάσετε αυτήν τη διαδρομή. Η περιοχή είναι πανέμορφη και αξίζει να έχει κανείς χρόνο να την απολαύσει. Βόρεια της Γκρας ξεκινά μια υπέροχη διαδρομή μέσα από τις βραχώδεις χαράδρες και τους καταρράκτες του φαραγγιού που διατρέχει ο ποταμός Λου. Οδηγεί σε ένα από τα φημισμένα villages perches της περιοχής -χωριά χτισμένα πάνω σε απόκρημνους λόφους-, το Γκουρντόν. Από εδώ η θέα κόβει την ανάσα. Το κάστρο του χωριού, τα τείχη του οποίου καταλήγουν σε μια κατακόρυφη πλαγιά, κοσμείται από πανέμορφους κήπους που σχεδίασε ο περίφημος Αντρέ λε Νοτρ το 17ο αιώνα, ενώ στεγάζει και ένα Μουσείο Ιστορίας της Ναΐφ Τέχνης.
Επάγγελμα αρωματοποιός. Αν πιστεύετε ότι η όσφρησή σας μπορεί να «απομνημονεύσει» πάνω από 4.000 μυρωδιές, τότε ίσως η αρωματοποιία είναι η τέχνη σας. Σπουδάστε την εδώ, στην πρωτεύουσα του αρώματος, σε μία από τις πιο δημοφιλείς σχολές του χώρου, την Givuadan Roure. Από τη δεκαετία του '40, οπότε και ο Ζαν Καρλ ( δημιουργός του αρώματος «Μις Ντιόρ» ) ίδρυσε τη σχολή, μέχρι και σήμερα έχουν αποφοιτήσει από εδώ πολλές διάσημες «μύτες». Οι πτυχιούχοι αρωματοποιοί της είναι περιζήτητοι στις μεγαλύτερες φίρμες της Ευρώπης ( Ecole Givuadan Roure, Pierre Semanrd 57, 06332, Grasse Cedex ).

2 σχόλια: